PIRLANTA
PIRLANTA HAKKINDA
Pırlanta, şaşılacak güzellikte ve nadir bulunan bir mücevherdir. Dinazorlar yeryüzünde gezinmeye başlamadan önce herbiri kendi taşının kapsülünde baş döndürücü bir oluşum yolculuğu sonucu doğada oluşmuşlardır. Yerküre' nin çekirdeğinin derinliklerinde, yüksek ısı ve basınç altında, yükselen lav eriyiklerinin içinde yerin derinliklerinden yer yüzeyine aşırı bir süratle yoluculuk ederek oluştu. Yeryüzünde tabiat ananın su, rüzgar, aşırı sağok formlarında ortaya çıkan hiddetine maruz kalarak bir kez daha keşfedilmeyi bekledikleri yer olan toprağın altına gömüldüler. Bu değerli taşların ancak kücük bir miktarı bu inanılmaz yolculuk sonrası hayatta kalmayı başarabildi. Ve bunu başaran ve bulunabilenlerin de sadece cok küçük bir kismi kesime, cilaya ve mücevher yapımına uygun kalitede ve boyuttadır. Pırlanta, sahiden doğanın mucizelerinden biridir. Pırlanta yüzyıllardır insanoğlu büyülemiştir. Sadece nadir ve güzel olduğu için değil aynı zamanda da sihirli oldukları için. Hiçbir araçla kesilemez, gizemli bir biçimde en hiddetli ateşle bile zarar görmezler ki bu da pırlantaların doğa üstü güçleri olduğu inancına yol açar.PIRLANTA 4C ÖZELLİĞİ
Kaliteli bir pırlanta seçerken göz önünde bulundurmanız gereken 4 ana özellik vardır. 4C olarak adlandırılan bu ölçüler;Karat Ağırlığı (Carat weight)
Berraklık (clarity)
Renk (Color)
Kesim ( cut )
Karat Ağırlığı (Carat weight)
Karat pırlantanın ağırlığına göre tespit edilir. 1 karat yaklaşık 20 miligramdır. Mücevher sektöründe satışı ağırlıkta olan pırlanta 1 karattan azdır. Buda puanla bilerlenir. 1 karat 100 puan olarak belirlenir. Yarım karat 50 puandır ve 0.50 ct. şeklinde yazılır. bir taşın ağırlığı ve büyüklüğü karıştırmamanız gerekir. Diğer taşların tespitinde kullanılan karat miktarları ve pırlantanın karat ölçüsü farklı olacaktır. Çünkü farklı minerallerin farklı yoğunlukları vardır. Bunun yanında aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı berraklık, renk ve kesime göre aynı olmayacaktır.Berraklık (clarity)
Bir pırlantanın berraklığı " doğanın parmak izleri" olarak adlandırılan izlerine bakılarak belirlenir. Çoğu pınlantanın karbon kristali'nin oluşturduğu izler vardır. Bu karbon kristaller azaldıkça pırlantanın berraklığı artacak bu da değerinin artmasına sebep olacaktır.FL (Flawless), IF (Internally Flawless) : İç kısımları ve yüzeyi lekesizdir. IF, sadece üzerindeki küçük dış yüzey lekeleri olabilir. Bu pırlantalar çok nadir ve çok güzeldir. Bu yüzden en pahalıdır.
VVS1, VVS2 (Very, Very Slightly Included) : Çok hafif izleri olan pırlanta, 10 kat büyütecin altında bile görülmesi çok zor olan lekelerdir. Mükemmel kaliteli pırlantalardır.
VS1, VS2 (Very, Slightly Included) : Mükemmel kaliteli pırlantalardır.VVS1 ve VVS2 pırlantalardan fiyat olarak daha düşüktür.
SI1, SI2 (Slightly Included ) : 10 kat büyütecin altında görülebilen, çıplak gözle görülmesi zor olan lekelerdir. En çok satılan pırlanta berraklık düzeyidir.
I1, I2, I3 (Included) : Çıplak gözle görülebilen lekelerdir. Bu taşlar gözle görülür derecede parlaklığını yitirmiştir.
Renk (Color)
Renk özelliği bir pırlantanın sarılığına göre ölçülür. En kıymetli pırlanta renksiz olandır. Nadir bulunurlar. G.I.A (the Gemological Institude of America)'nın tablosuna göre, alfabetik sıra ile D'den Z'ye kadar olan harfler pırlantanın renk oranını gösterir. En nadir bulunan ve en beyaz olarlar D,E,F ve G'dir. Ama çoğunlukla pırlantalar H ve L arasındadır. M ve Z arasındaki pırlantalarda ise gözle görülür bir sarı tonu vardır.D: Tamamen renksiz. En nadir renk sınıfıdır.
E: Renksiz. Sadece uzman cevher bilimciler, E sınıfı taşlardaki hafif rengi saptayabilir, ancak bu renk belli belirsizdir.
F: Renksiz. 'F' renksiz sınıflar arasında en alt sınıftır.
G-H: Çok hafif renkli. Daha iyi renk sınıflarıyla kıyaslandığında çok hafif bir renk saptanabilir, ama çok daha değerlidir.
I-J: Hafif renkli beyaz. Renk bir parça saptanabilir.
K-M: Sarı renk görülür.
N-Z: Sarı, kahverengi ve gri renkler görülür. Genellikle "şampanya Pırlantaları" diye adlandırılır.